
Wiadomości
- 27 lutego 2025
- wyświetleń: 2035
[WIDEO] Tłusty Czwartek po włosku. Bomboloni w wykonaniu Mauro Amarante
Tłusty Czwartek to dzień, w którym ludzie chętnie zapominają o diecie, by oddać się przyjemności jedzenia pączków czy też faworków. Nie wszyscy wiedzą, że tradycja jedzenia tłustych potraw ma swoje korzenie w starożytnym Rzymie. Włosi zajadają się bomboloni - przepisem na te słodkości podzielił się Mauro Amarante.
Skąd wziął się Tłusty Czwartek?
Tłusty Czwartek ma swoje korzenie w starożytnym Rzymie, gdzie obchodzono pożegnanie zimy i nadejście wiosny poprzez ucztowanie i jedzenie tłustych potraw, zwłaszcza mięs i pączków z ciasta chlebowego. W chrześcijańskiej tradycji święto to stało się częścią ostatnich dni karnawału, poprzedzających Wielki Post.
W Polsce Tłusty Czwartek zyskał popularność w czasach średniowiecza. Początkowo jedzono wtedy pączki w wersji wytrawnej - nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Dopiero w XVII-XVIII wieku pojawiły się słodkie pączki, podobne do tych, które znamy dziś.
Obecnie Tłusty Czwartek to dzień, w którym tradycyjnie objadamy się pączkami i faworkami, wierząc, że ich zjedzenie zapewni nam pomyślność na cały rok.
Włosi zajadają się bomboloni
Jak wygląda Tłusty Czwartek po włosku? Na facebookowym profilu Gminy Czechowice-Dziedzice Mauro Amarante - znany kucharz, uczestnik MasterChefa i "nasz czechowicki Włoch" - pokazuje, jak zrobić pyszne, puszyste pączki, we Włoszech znane jako "bomboloni". To słodkości pełne kremowego nadzienia - w tym przypadku wypełnione... Nutellą. Nagranie możecie znaleźć poniżej.
Loading...
ZOBACZ TAKŻE
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.