Wiadomości

  • wczoraj, 08:18
  • wyświetleń: 126

Polski bigos podbija Holandię

Materiał partnera:

Tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa, dla której bazę stanowi kiszona kapusta oraz mięso znana jest nam wszystkim doskonale. Wyrazistego smaku bigosu, bo o nim mowa, nikomu opisywać nie trzeba. Ma liczne grono swoich miłośników. Skąd jego rosnąca popularność wśród narodu holenderskiego, zwłaszcza wśród sportowców i osób trenujących?

Polski bigos podbija Holandię
fot. Adobe Stock


Bigos to tradycyjne polskie danie, które składa się z głównie z warzyw i mięsa, które są gotowane razem przez długi czas. Zwykle składa się z kapusty (zarówno tej kiszonej jak i słodkiej), różnych rodzajów mięs (zazwyczaj wieprzowiny lub wołowiny), kiełbasy, grzybów oraz suszonych śliwek. Przygotowywanie bigosu może być czasochłonne, ale przy odpowiednio dobranych składnikach, może to być bardzo zdrowa potrawa. Niektóre wersje bigosu zawierają także inne składniki, takie jak cebula, marchew, jabłka czy czerwone wino. Choć Polakom bigos kojarzy się z ciepłym posiłkiem przygotowywanym najczęściej na rozmaite rodzinne spotkania czy święta, to np. w Holandii doceniono jego właściwości odżywcze w kontekście diety sportowców. Wiele holenderskim influencerów wspomina o tym daniu, a na najbardziej popularnych stronach sportowych - jak Train and Grain odnaleźć można przepisy na to wyśmienite i pełnowartościowe danie.

Jakie właściwości odżywcze zawiera w sobie kultowy polski bigos?



Bigos to potrawa bogata w minerały, a nawet przeciwutleniacze. Takie połączenie wspiera odporność sportowców i dba o ich doskonałą kondycję przez cały sezon! To tłumaczy coraz bardziej rosnącą popularność tradycyjnego polskiego dania poza granicami naszego kraju. Jak wiadomo, sportowcy potrzebują posiłków, które dostarczą im wiele energii oraz wspomogą potreningową regenerację. Bigos spełnia te wymagania dzięki swojej unikalnej kompozycji składników. Bigos swoją popularność zawdzięcza także temu, że jest doskonałym wyborem spożywczym w sezonie zimowym, gdyż - jak wiadomo - dostarcza organizmowi wiele energii, tak potrzebnej w chłodne miesiące oraz jest sycący i rozgrzewający.

Jakie składniki odżywcze odnajdziemy w bigosie?



Przede wszystkim zawarte w mięsach białko i minerały - kluczowe dla odbudowy mięśni po treningu. Bigos pełen jest witamin i przeciwutleniaczy - kiszona kapusta jest bogata w witaminę C i probiotyki, które wspierają odporność i zdrowie jelit. Konsumpcja bigosu doda nam energii na długi czas, bowiem bigos zawiera składniki, które dostarczają energii stopniowo, co czyni go idealnym posiłkiem zarówno przed, jak i po treningu. Grzyby natomiast dodają smaku i zapewniają odpowiednią podaż cennych mikroelementów.