Wiadomości
- 26 września 2023
- wyświetleń: 4591
[FOTO] Mauro nadal walczy o tytuł polskiego Masterchefa! Poznajcie przepisy
Za nami kolejny odcinek 12. edycji programu Masterchef. Tym razem na uczestników czekały dwa zadania, a pierwszym z nim było najdłuższe wyzwanie w historii polskiej edycji show. Jak poradził sobie w nich Mauro Amarante z Czechowic-Dziedzic?
Tym razem kucharze stanęli przed niezwykłym wyzwaniem, które połączyło zarówno ich kreatywność, umiejętności kulinarne, jak i zdolności zarządzania budżetem. Wydarzenie odbyło się w malowniczym miejscu - pod Wawelem w Krakowie.
Na placu stanęły trzy charakterystyczne food trucki, reprezentujące różne kuchnie: polską - z zapiekankami, amerykańską - z burgerami oraz azjatycką - z pad thaiem. Trzy drużyny kucharzy wyruszyły w rywalizację, mając za zadanie wydać dokładnie 100 porcji mięsnych oraz 100 porcji wegetariańskich, by wykarmić łącznie 100 osób.
Mauro Amarante z Czechowic-Dziedzic, razem z Dariuszem Lisowskim, Joanną Szymanowską i Wiktorią Nowicką wybrali foodtruck z kuchnią amerykańską. Przygotowali hamburgery z bekonem i karmelizowaną cebulą oraz pancakesy z masłem orzechowym i świeżymi owocami. Przepisy możecie znaleźć tutaj.
Zwycięzcą tej konkurencji została drużyna żółtych, która zapewniła sobie immunitet na balkonie. Pozostali uczestnicy, w tym Mauro, musieli zmierzyć się z zadaniem eliminacyjnym. Pretendenci do miana Masterchefa musieli zmierzyć się z tym, co kryje się pod tajemniczymi skrzynkami, a tam znaleźli wyjątkowe i niezwykle różnorodne zwierzęce nogi - od najmniejszych, delikatnych żabich udek, po imponującą nogę wołową. To zadanie wymagało umiejętności kulinarnych na najwyższym poziomie.
W drugim zadaniu Mauro otrzymał do przygotowania nogę z indyka. Danie oceniła Magda Gessler, która miała mieszane uczucia co do przyrządzenia dania - według niej mieszkaniec Czechowic-Dziedzic "jest pomiędzy Polską a Włochami" i według niej "w końcu powinien pokazać Włocha".
Ostatecznie z programu odpadła Ola Wartałowicz, a Mauro nadal poztaje w walce o tytuł polskiego Masterchefa!
Przepis na nóżkę z indyka pieczoną w worku w wykonaniu Mauro Amarante
- Składniki:
- 1 nóżka z indyka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 gałązki selera naciowego
- 100 ml czerwonego wina
- Worek do pieczenia
- Sól
- Pieprz
- Papryka
- Wykonanie:
- Nacinamy i otwieramy udko. Doprawiamy papryką ,solą i pieprzem. Smażymy 5 min z każdej strony i wkładamy do woreczka razem z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, liściem laurowym i rozmarynem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 50-55 min, aż udko będzie miękkie. Po upływie tego czasu otwieramy worek, zdejmujemy liście laurowe i rozmaryn, a resztę warzyw miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
- Papryka z oliwkami:
- Składniki:
- 1 papryka
- 6 czarnych oliwek
- kilka kaparów
- 2 szt. anchois
- Wykonanie:
- Smażymy paprykę do momentu aż zrobi się miękka. Następnie dodajemy czarne oliwki, anchois i dusimy składniki. Finalnie dodajemy kapary i smażymy.
- Pieczarki
- Składniki:
- 3 pieczarki
- 1 natka pietruszki
- Wykonanie:
- Smażymy pieczarki na oleju. Kiedy się usmażą, dodajemy pietruszkę i układamy na talerzu.
- Ziemniaki z rozmarynem
- Składniki:
- 5 małych ziemniaków
- rozmaryn
- masło
- Wykonanie:
- Gotujemy ziemniaki przez 35/40 minut, do momentu aż zrobią się miękkie. Smarujemy patelnię masłem, dodajemy ziemniaki i smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Następnie dodajemy rozmaryn i smażymy jeszcze 2 minuty .
- Podanie:
- Na talerz wykładamy upieczoną nóżkę z indyka i wszystkie dodatki wokół niej.
Źródło: tvn.pl
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.