Wiadomości

  • 14 lipca 2022
  • wyświetleń: 751

Czym jest i kiedy warto stosować kwas linolenowy?

Materiał partnera:

Kwasy tłuszczowe ALA i GLA często przewijają się w tematyce zdrowego odżywiania i suplementów diety. Kwas alfa-linolenowy ALA oraz kwas gamma-linolenowy GLA należą do grupy kwasów tłuszczowych omega 3 oraz 6 i odgrywają istotną rolę w organizmie człowieka. Jakie właściwości zdrowotne się im przypisuje, gdzie można je znaleźć, kiedy warto stosować suplementy diety je zawierające? Poznaj ważne informacje o związku kwas linolenowy.

Silesia


Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6



O istotnym znaczeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wie niemal każdy. Dieta bogata w kwasy omega 3 i 6 wspiera działanie układu nerwowego czy krwionośnego. Na przykład kilka wyników badań wykazało zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału ze skutkiem śmiertelnym czy pomoc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi.

Jakie działanie ma kwas linolenowy?



Zawarty w codziennej diecie lub suplementacji kwas linolenowy wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie. Przypisywane są mu następujące właściwości zdrowotne:
  • korzystny wpływ na działanie układu nerwowego i krwionośnego,
  • łagodzi stany zapalne,
  • wpływa na regulację poziomu cukru we krwi
  • wspomaga zmysł wzroku,
  • reguluje poziom cholesterolu LDL,
  • wspiera poprawę koncentracji,
  • wykazuje działanie neuroprotekcyjne.


Warto pamiętać, że kwas linolenowy należy do NNKT, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie syntetyzuje samodzielnie.

Dobre źródła kwasu linolenowego



Kwas linolenowy występuje w wielu produktach spożywczych, które można włączyć do diety. Bogatym źródłem kwasu linolenowego są między innymi:
  • siemię lniane, olej lniany,
  • olej rzepakowy,
  • soja, olej sojowy,
  • pestki dyni,
  • tofu,
  • orzechy włoskie oraz olej z orzechów włoskich.
  • inne oleje roślinne.

Kwas ALA w niewielkiej ilości znajduje się także w zielonych warzywach liściastych.

Kwas alfa-linolenowy ALA



Kwas ALA, alpha linolenic acid, czy po prostu kwas alfa-linolenowy ALA to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3. W organizmie ludzkim jest on przekształcany do kwasu eikozapentaenowego - kwasów EPA i DHA, czyli kwasu dokozaheksaenowego DHA. Kwas ALA wspiera wydolność tlenową mięśni, dodatkowo zwiększa ilość glikogenu w wątrobie oraz mięśniach. Kwasy EPA i DHA także mają istotne znaczenie dla procesów zachodzących w organizmie. Więcej o roli kwasu alfa-linolenowego przeczytaj w artykule: https://ostrovit.com/pl/blog/kwas-alfa-linolenowy-ala-wlasciwosci-zdrowotne-i-zrodla-w-diecie-1627882139.html.

Kwas gamma-linolenowy GLA



Kwas gamma-linolenowy, w skrócie kwas GLA należy do kwasów grupy omega-6. Jest także niezbędnym kwasem tłuszczowym, który wymaga dostarczenia w diecie. Kwas tłuszczowy GLA jest prekursorem prostoglandyny PGE-1, która ma istotne znaczenie biologiczne. Jego niedobór ma różne przyczyny, a może powodować zaburzenia związane ze skórą oraz innymi układami wewnętrznymi. Typowa dieta bogata w kwasy omega-6 jest zwykle uboga jeśli chodzi o kwasy omega-3, dlatego częściej suplementy diety zawierają kwasy tłuszczowe należące do tej drugiej grupy.

Kiedy stosować kwas linolenowy?



Suplementy diety zawierające kwas alfa-linolenowy często mają także szereg innych składników aktywnych. Mogą pokrywać dzienne zapotrzebowanie na spożycie ALA, czyli kwasu alfa-linolenowego, GLA, a także innych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Stosuje się je nie tylko jako dodatek do zdrowej i zrównoważonej diety, ale także w roli wsparcia przy leczeniu określonych chorób. Może być to reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenie jelit oraz wiele innych jednostek chorobowych.