![[FOTO] Wypadek w Zabrzegu. Pieszy zmieciony z jezdni. Jego stan jest bardzo ciężki!](https://img.czecho.pl/ib/aca44bc839570fa123be446e24a4568d/12/2025/04/wypadek_w_zabrzegu_2_04_2025_ef06.jpg)
Wiadomości
- 14 lipca 2022
- wyświetleń: 751
Czym jest i kiedy warto stosować kwas linolenowy?
Materiał partnera:
Kwasy tłuszczowe ALA i GLA często przewijają się w tematyce zdrowego odżywiania i suplementów diety. Kwas alfa-linolenowy ALA oraz kwas gamma-linolenowy GLA należą do grupy kwasów tłuszczowych omega 3 oraz 6 i odgrywają istotną rolę w organizmie człowieka. Jakie właściwości zdrowotne się im przypisuje, gdzie można je znaleźć, kiedy warto stosować suplementy diety je zawierające? Poznaj ważne informacje o związku kwas linolenowy.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
O istotnym znaczeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wie niemal każdy. Dieta bogata w kwasy omega 3 i 6 wspiera działanie układu nerwowego czy krwionośnego. Na przykład kilka wyników badań wykazało zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału ze skutkiem śmiertelnym czy pomoc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi.
Jakie działanie ma kwas linolenowy?
Zawarty w codziennej diecie lub suplementacji kwas linolenowy wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie. Przypisywane są mu następujące właściwości zdrowotne:
- korzystny wpływ na działanie układu nerwowego i krwionośnego,
- łagodzi stany zapalne,
- wpływa na regulację poziomu cukru we krwi
- wspomaga zmysł wzroku,
- reguluje poziom cholesterolu LDL,
- wspiera poprawę koncentracji,
- wykazuje działanie neuroprotekcyjne.
Warto pamiętać, że kwas linolenowy należy do NNKT, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie syntetyzuje samodzielnie.
Dobre źródła kwasu linolenowego
Kwas linolenowy występuje w wielu produktach spożywczych, które można włączyć do diety. Bogatym źródłem kwasu linolenowego są między innymi:
- siemię lniane, olej lniany,
- olej rzepakowy,
- soja, olej sojowy,
- pestki dyni,
- tofu,
- orzechy włoskie oraz olej z orzechów włoskich.
- inne oleje roślinne.
Kwas ALA w niewielkiej ilości znajduje się także w zielonych warzywach liściastych.
Kwas alfa-linolenowy ALA
Kwas ALA, alpha linolenic acid, czy po prostu kwas alfa-linolenowy ALA to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3. W organizmie ludzkim jest on przekształcany do kwasu eikozapentaenowego - kwasów EPA i DHA, czyli kwasu dokozaheksaenowego DHA. Kwas ALA wspiera wydolność tlenową mięśni, dodatkowo zwiększa ilość glikogenu w wątrobie oraz mięśniach. Kwasy EPA i DHA także mają istotne znaczenie dla procesów zachodzących w organizmie. Więcej o roli kwasu alfa-linolenowego przeczytaj w artykule: https://ostrovit.com/pl/blog/kwas-alfa-linolenowy-ala-wlasciwosci-zdrowotne-i-zrodla-w-diecie-1627882139.html.
Kwas gamma-linolenowy GLA
Kwas gamma-linolenowy, w skrócie kwas GLA należy do kwasów grupy omega-6. Jest także niezbędnym kwasem tłuszczowym, który wymaga dostarczenia w diecie. Kwas tłuszczowy GLA jest prekursorem prostoglandyny PGE-1, która ma istotne znaczenie biologiczne. Jego niedobór ma różne przyczyny, a może powodować zaburzenia związane ze skórą oraz innymi układami wewnętrznymi. Typowa dieta bogata w kwasy omega-6 jest zwykle uboga jeśli chodzi o kwasy omega-3, dlatego częściej suplementy diety zawierają kwasy tłuszczowe należące do tej drugiej grupy.
Kiedy stosować kwas linolenowy?
Suplementy diety zawierające kwas alfa-linolenowy często mają także szereg innych składników aktywnych. Mogą pokrywać dzienne zapotrzebowanie na spożycie ALA, czyli kwasu alfa-linolenowego, GLA, a także innych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Stosuje się je nie tylko jako dodatek do zdrowej i zrównoważonej diety, ale także w roli wsparcia przy leczeniu określonych chorób. Może być to reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenie jelit oraz wiele innych jednostek chorobowych.