Wiadomości

  • 29 grudnia 2020
  • wyświetleń: 1357

Przepis na pyszną pastę kanapkową z buraka i słonecznika

Materiał partnera:

W internecie znajdziemy mnóstwo zdrowych przepisów na śniadania. Często są to dania dosyć skomplikowane, a nie każdy z nas rano posiada na tyle dużo czasu, aby stworzyć potrawę złożoną z wielu składników.

Z pomocą przychodzą nam kanapki, które są jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Idealnie sprawdzają się jako szkolna przekąska, lunch w pracy, czy posiłek w trakcie długiej podróży. Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w naszej diecie, dlatego warto dołączać je do każdego posiłku. W przypadku kanapek można to zrobić za pomocą pasty warzywnej. Dodatkowo wybierając pieczywo pełnoziarniste można wzbogacić danie w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Przy użyciu prostych, łatwo dostępnych produktów przygotujemy wartościowy posiłek, obfitujący w witaminy i składniki mineralne. Jedną z takich propozycji są kanapki z pastą z buraka i słonecznika.

Właściwości odżywcze buraka



Burak to tanie i popularne w polskiej kuchni warzywo, które doceniane jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także za swoje prozdrowotne właściwości. Cechuje się wysoką zawartością betalainy, barwnika wykazującego działanie przeciwutleniające. Ponadto stanowi bogate źródło potasu (ok. 348 mg na 100 g produktu), który odgrywa istotną rolę w obniżaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wartości ciśnienia tętniczego. Dodatkowo buraki są źródłem takich składników mineralnych jak wapń, magnez czy żelazo niehemowe, a także witamin: folianów i witaminy C. Inną zaletą tego warzywa jest jego niska kaloryczność - 100 g produktu dostarcza jedynie 42 kalorii. Ponadto, jak w przypadku innych warzyw, burak stanowi źródło błonnika pokarmowego (2,2g w na 100 g produktu), który wspomaga perystaltykę jelit i zwiększa uczucie sytości. Należy jednak podkreślić, że buraki po obróbce termicznej (np. gotowaniu), ze względu na wysoki indeks glikemiczny, są produktem nieodpowiednim dla osób chorujących na cukrzycę.

Linkhouse


Właściwości odżywcze nasion słonecznika



Łuskane nasiona słonecznika stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo słonecznik dostarcza organizmowi witaminy E oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas i wapń. Mimo cennych właściwości, słonecznik należy spożywać z umiarem. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, stanowi produkt wysokoenergetyczny - 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika dostarcza 58 kalorii.

Przepis:
Czas przygotowania 15 min.
Składniki:
  • 2 ugotowane buraki (240 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżki łuskanych nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz


Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz i zetrzyj na tarce.
2. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt naturalny.
3. Słonecznik upraż na suchej patelni i dodaj do reszty składników.
4. Całość wymieszaj i dopraw.

Podsumowanie


Tak przygotowana pasta kanapkowa będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa zarówno na śniadanie, przekąskę, czy nawet kolację. Korzyści zdrowotne, jakie płyną ze spożycia składników znajdujących się w przepisie, zdecydowanie wpłyną na Twoje codzienne samopoczucie oraz wspomogą terapię niektórych schorzeń, jak np. choroby serca. Włącz ten zdrowy przepis do swojej codziennej diety!