Wiadomości
- 28 stycznia 2019
- wyświetleń: 2251
Duma Japonii rodem z Portugalii w Restauracji La Grande
Materiał partnera:
Krewetki w tempurze, czyli duma Japonii, rodem z Portugalii w Restauracji La Grande.
Czy wiecie, że historia tempury jest długa? Sięga bowiem aż XVI wieku. Do Japonii przywędrowała wraz z jezuitami, którzy w XVI wieku przybyli do Kraju Kwitnącej Wiśni na misję z Portugalii. Potrawa była przez nich spożywana w trakcie Suchych Dni (łac. Quatuor Tempora) - stąd nazwa "tempura". Sposób przyrządzania i smak tempury przypadł do gustu Japończykom. Zasmakowała im tak bardzo, że postanowili na stałe wprowadzić ją do rodzimego menu. Mieszkańcy Japonii osiągnęli w przygotowywaniu tempury perfekcję - stąd powoli zaczęto kojarzyć potrawę właśnie z tym krajem, a nie z Portugalią. Do dziś przepis na japońską tempurę oparty jest na sposobie wypracowanym w okresie Edo.
Zapraszamy do La Grande nas na te przysmaki!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Restauracja La Grande
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Restauracja La Grande" podaj