Wiadomości

  • 24 stycznia 2019
  • 28 stycznia 2019
  • wyświetleń: 2251

Duma Japonii rodem z Portugalii w Restauracji La Grande

Materiał partnera:

Krewetki w tempurze, czyli duma Japonii, rodem z Portugalii w Restauracji La Grande.

Restauracja La Grande,Śląskie Centrum Tenisa


Czy wiecie, że historia tempury jest długa? Sięga bowiem aż XVI wieku. Do Japonii przywędrowała wraz z jezuitami, którzy w XVI wieku przybyli do Kraju Kwitnącej Wiśni na misję z Portugalii. Potrawa była przez nich spożywana w trakcie Suchych Dni (łac. Quatuor Tempora) - stąd nazwa "tempura". Sposób przyrządzania i smak tempury przypadł do gustu Japończykom. Zasmakowała im tak bardzo, że postanowili na stałe wprowadzić ją do rodzimego menu. Mieszkańcy Japonii osiągnęli w przygotowywaniu tempury perfekcję - stąd powoli zaczęto kojarzyć potrawę właśnie z tym krajem, a nie z Portugalią. Do dziś przepis na japońską tempurę oparty jest na sposobie wypracowanym w okresie Edo.

Zapraszamy do La Grande nas na te przysmaki!



Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Restauracja La Grande" podaj

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Restauracja La Grande

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Restauracja La Grande" podaj