Rozrywka
- 19 października 2022
- wyświetleń: 1730
Tajska restauracja Szczyrk
Materiał partnera:
Szukasz dobrej tajskiej restauracji w Beskidzie Śląskim? Sprawdź, na co zwracać uwagę, a znajdziesz taką, która w 100% będzie odpowiadała Twoim oczekiwaniom! Przy wyborze miejsca możesz sugerować się opiniami w internecie, ale ostatecznie i tak warto zweryfikować jakość obsługi na własna rękę.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze tajskiej restauracji?
Menu
Zobacz, co podają w wybranym przez ciebie miejscu. Jeśli w karcie nie znajdziesz tak charakterystycznych dań, jak pad thai, curry czy tom yam, poszukaj innego lokalu. Może się również okazać, że potrawy tajskie będą się przeplatać z innymi np. pochodzącymi z Japonii. To celowy zabieg, który ma zapewnić większą różnorodność smaków i aromatów oraz poszerzyć wybór. Takie rozwiązanie praktykuje Meta Tao Thai & Sushi - nowo otwarta tajska restauracja w Szczyrku, gdzie serwuje się dania obu wyżej wymienionych kuchni. Restauracja została urządzona tak, by poczuć dalekowschodni klimat i zakosztować harmonii smaków i aromatów. Na obiad możecie wybrać się całą rodziną, bo menu uwzględnia propozycje dla dzieci.
Sposób i szybkość podania
Potrawy kuchni tajskiej przyrządzane są szybko. Całość przygotowań i późniejsza obróbka cieplna trwa kilka/kilkanaście minut, dzięki czemu składniki nie są rozgotowane, a danie nie przypomina wyglądem brei. Sos i ryż jaśminowy zwykle podawane są osobno. Do dań z makaronu serwuje się pałeczki, a do pozostałych łyżkę i widelec, przy czym je się zawsze łyżką, a widelec służy tylko do nakładania na nią porcji. Tajowie do spożywania posiłków nie używają noża. Jeśli zawitałeś do restauracji, w której dania serwuje się właśnie w taki sposób, a na ich podanie nie trzeba czekać godzinę, to świetnie trafiłeś!
Smak i wygląd potrawy
Tajska kuchnia zachwyca bogactwem smaku, aromatu i koloru, więc serwowane posiłki powinny spełniać te kryteria. Dania powinny być aromatyczne i wyraziste, doprawione na samym końcu świeżymi ziołami, obecne w nich warzywa chrupiące, a mięso posiekane (nie zmielone!) na kawałki wielkości jednego kęsa. Idealna potrawa łączy w sobie wszystkie smaki: słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami, czyli mięsny. Ważne, by została przygotowana ze świeżych składników i okraszona specyficznymi dla kuchni tajskiej przyprawami, takimi jak bazylia tajska, chilli, czerwona pasta curry, czosnek, galangal, imbir, kardamon, kolendra, trawa cytrynowa, liście limonki czy mleczko kokosowe.
Aranżacja wnętrza
Samo jedzenie to nie wszystko. Aby poczuć orientalny klimat, ważny jest wystrój lokalu, a ten dobrze, żeby nawiązywał do dalekowschodniej kultury. Prostota, minimalizm, mocne akcenty kolorystyczne, naturalne materiały (drewno, kamień), dekoracje z wizerunkiem buddy oraz żywe/egzotyczne kwiaty to elementy budujące odpowiedni anturaż. Oczywiście duży wpływ na ostateczny wygląd ma charakter miejsca (design eleganckiej restauracji będzie zdecydowanie inny niż przydrożnej knajpki), ale tak czy inaczej nie powinna to być sprawa drugorzędna.
Frekwencja
Potwierdzenia wysokich standardów możesz upatrywać w popularności lokalu. Jeśli w wybranym przez ciebie miejscu jest gwarno, a stoliki przez większość czasu są pełne, to najprawdopodobniej dokonałeś słusznego wyboru. Owszem, nie jest to regułą, bo miejsce bez dużego obłożenia może być nowe i wieści o nim dopiero się rozchodzą po mieście, ale pomocną wskazówką jak najbardziej!
Znalezienie klimatycznej restauracji ze smacznym tajskim jedzeniem nie jest łatwe - ale wiedząc, jakich standardów należy oczekiwać - jak najbardziej możliwe. Odwiedzaj różne miejsca, delektuj się smakami i zapisuj na liście lokale, które skradły twoje podniebienie.