Rozrywka

  • 26 października 2007
  • wyświetleń: 1414

VI powiatowy konkurs kulinarny

W Gminnym Ośrodku Kultury w Porąbce 25 października odbył się finał VI edycji powiatowego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, Konkurs ten zorganizowali bielskie Starostwo Powiatowe oraz działające przy Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Stowarzyszenie Doradztwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich „.Postęp”.

W tym roku w konkursowe szranki stanęło 33 uczestników – 32 Koła Gospodyń Wiejskich oraz Zespół Regionalny „Jaworze”. Wiodącym tematem była „wiosna w kuchni”, co dało się odczuć tak w przygotowaniu różnych potraw, jak i wystroju stołów. Wybór tych najlepszych potraw nie był łatwy, bowiem wszystko smakowało wyjątkowo, cieszyło oko i podniebienie. Po długich obradach komisja postanowiła przyznać nagrody w pięciu kategoriach, zgodnie z regulaminem konkursu:

W kategorii dania gorące przyznano:

I miejsce dla KGW Kalna za „torbę dziada”
II miejsce dla KGW Jaworze Średnie za kalarepkę faszerowaną sosem
III miejsce dla KGW Pisarzowice za sztufadę wołową na winie
Wyróżnienia: dla KGW Kozy za pieczeń wieprzową bejcowaną ze śliwkami, dla KGW Kobiernice za tort ziemniaczany, dla KGW Janowice za nadziewane roladki z kurczaka i dla Zespołu Regionalnego Jaworze za zapiekankę z białej kapusty

W kategorii zupy przyznano:

I miejsce dla KGW Meszna za zupę ogórkową z zielonego ogórka
II miejsce dla KGW Porąbka za zupę krem z dyni
III miejsce dla Stowarzyszenia Przyjaciół Kaniówka za dworską zupę kondratkową Franciszka Józefa z kluseczkami maślanymi Wyróżnienia: dla KGW Wilkowice za chłodnik owocowo – jagodowy, dla KGW Dankowice za zupę ogórkową z pulpecikami, dla KGW Komorowice za zupę krem z brokułów i dla KGW Bielowicko za kwaśnicę.

W kategorii produkt przyznano:

I miejsce dla KGW Wilamowice za galaretkę drobiową z warzywami
II miejsce dla KGW Grodziec za muszle faszerowane
III miejsce dla KGW Bystra za szynkowe ciasteczka,
Wyróżnienia: dla KGW Wieszczęta za sałatkę z kurczaka w sosie salsa i dla KGW Bestwiwna za sałatkę pod pierzyną, dla KGW Buczkowice za szpinak w chlebie oraz dla KGW Roztropice za paszteciki z kapustą i grzybami.

W kategorii ciasta przyznano:

I miejsce dla KGW Kaniów za placek z rabarbarem
II miejsce dla KGW Rybarzowice za kołacz swojski wiosenny
III miejsce dla KGW Hecznarowice za miód z mniszka
Wyróżnienia: dla KGW Czaniec za serowiec i dla KGW Międzyrzecze Dolne za szarlotkę.

W kategorii napoje i nalewki przyznano:
I miejsce dla KGW Godziszka za sołtysówkę
II miejsce dla KGW Bujaków za wino z kwiatów mlecza
III miejsce dla KGW Mazańcowice za pigwówkę
Wyróżnienia: dla KGW Wapienica za nalewkę z aronii, dla KGW Jaworze Dolne za orzechówkę, KGW Stara Wieś za nalewkę kawową i KGW Zasole Bielańskie za nalewkę z moreli

Dodatkowo przyznano nagrody specjalne:

Nagrodę wójta Gminy Porąbka dla KGW Wilamowice za galaretkę drobiową z warzywami,
Nagrodę Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie za gołąbki z łososiem dla KGW Porąbka,
Nagrodę miesięcznika „Mój Powiat” za najbardziej medialną kompozycję stołu i potraw dla KGW Rybarzowice.

Powiat

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.