Najnowsze
- 15 stycznia 2025
- wyświetleń: 525
Jakie owoce i warzywa warto jeść zimą?
Materiał partnera:
Zastanawiasz się, jakie owoce i warzywa warto jeść zimą? Choć nie masz dużego wyboru, to wcale nie oznacza, że Twoja dieta powinna być mniej urozmaicona i gorzej zbilansowana. Do dyspozycji i tak masz kilka smacznych i bardzo pożywnych owoców oraz warzyw. Możesz z nich wyczarować gorące zupy, sycące gulasze czy też słodkie desery. Przekonaj się, jakie warzywa i owoce warto wybierać zimą.
Warzywa, które warto jeść zimą
Sezonowe warzywa to prawdziwa bomba składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na kondycję Twojego organizmu. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie listę smacznych, pożywnych i naprawdę uniwersalnych warzyw, które warto jeść zimą.
Kapusta
Zarówno biała, jak i czerwona kapusta to prawdziwa eksplozja witamin. To rewelacyjne źródło witaminy C, K, a także błonnika. Dzięki temu kapusta wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Zaletą jest też ogromna uniwersalność kapusty - przygotujesz z niej chrupiące surówki, sycące zupy, a także rozgrzewającą kapustę z grzybami.
Buraki
Trudno sobie wyobrazić zimowe posiłki bez buraków. Warto sięgać po te warzywo, ponieważ buraki wspomagają układ krążenia, a dodatkowo wysoka zawartość azotanów poprawia wydolność organizmu i obniża ciśnienie krwi. Buraki są pyszne zarówno w wersji na surowo, jak i gotowanej - wykorzystaj je jako składnik soków, utrzyj na surówkę, przygotuj aromatyczny barszcz lub upiecz razem z mięsem.
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, zobacz ofertę cateringu: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/warszawa/.
Marchew
Marchew to świetne źródło beta-karotenu, który wspomaga zdrowie skóry, a także poprawia jakość widzenia. Zaletą marchwi jest to, że możesz ją spożywać na surowo np. w formie surówki z dodatkiem pomarańczy lub w towarzystwie hummusu. Możesz też ugotować lub upiec marchew, a nawet wykorzystać ją jako składnik deserów.
Seler
Czas na kolejne warzywo, które warto jeść zimą, czyli seler korzeniowy. To jeden z podstawowych składników wielu zup i zimowych sałatek. Dodatkowym atutem jest niewielka zawartość kalorii w połączeniu z bogactwem składników odżywczych - witamin z grupy B, witaminy K i błonnika.
Owoce, które warto jeść zimą
Oczywiście w Twojej zimowej diecie nie może też zabraknąć sezonowych owoców, wśród których królują cytrusy - pomarańcza, grejpfruty, cytryny i mandarynki. To doskonałe źródła witaminy C, która ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Do swojej diety włącz także:
- jabłka - zawierają błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze; jabłka możesz jeść w wersji surowej, przygotować kompot lub upiec aromatyczne desery;
- gruszki - to idealna propozycja dla osób z wrażliwym żołądkiem, ponieważ gruszki są łagodne dla układu trawiennego, a przy tym zawierają dużo błonnika; świetnie nadają się do sałatek z orzechami i serem pleśniowym;
- kiwi - to istne bogactwo witaminy C, dlatego regularne jedzenie kiwi wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i poprawia stan skóry.