Najnowsze
- wczoraj, 16:04
- wyświetleń: 87
Co warto wiedzieć o kawie bez kofeiny?
Materiał partnera:
Kawa bez kofeiny na przestrzeni ostatnich lat zyskała sporą popularność. Dla wielu osób stała się zamiennikiem tradycyjnego napoju. Inni nie rozumieją, po co w ogóle po nią sięgać, skoro nie pobudza. Okazuje się, że taki napar zachowuje swoje walory smakowe, nie podnosi ciśnienia i nie wpływa na jakość snu. Sprawdź, jak pozyskuje się ziarna bez kofeiny i dlaczego warto dać im szansę.
Czym jest i jak powstaje kawa bez kofeiny?
Kawa bezkofeinowa to ziarna, które zostały pozbawione zawartości kofeiny, przy jednoczesnym zachowaniu charakterystycznego smaku i aromatu klasycznej kawy. Proces dekofeinizacji polega na redukcji procentowej zawartości kofeiny do minimalnego poziomu, zazwyczaj poniżej 0,1%. Takie ziarna można uzyskać, wykorzystując jedną z trzech metod:
- rozpuszczalnikową - oparta na wykorzystaniu rozpuszczalników chemicznych takich, jak chlorek metylenu lub octan etylu. Po zakończeniu procesu substancje są usuwane, a ziarna można bezpieczne wypalać,
- wodną - dzięki wykorzystaniu takich procesów, jak Swiss Water i Mountain Water z ziaren usuwana jest kofeina w bezpieczny dla środowiska i konsumenta sposób. Dzięki temu kawa zachowuje swoje walory smakowe.
- CO2 - jedna z metod wykorzystuje dwutlenek węgla, który rozpuszcza cząsteczki kofeiny, dzięki czemu można ją usunąć. Pozostawia większość aromatów zawartych w ziarnach.
Zalety picia kawy bez kofeiny
Ziarna decaf są idealną opcją dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kofeiny, a jednocześnie uwielbiają smak kawy i chcą czerpać przyjemność z jej picia. Jest odpowiednia dla osób z problemami sercowymi, cierpiącymi na bezsenność, kobiet w ciąży, czy chorych na nadciśnienie. Jednocześnie zawiera wszystkie właściwości prozdrowotne - jest bogata w antyoksydanty i przeciwutleniacze, obniża poziom cukru we krwi, a także pozytywnie wpływa na pracę mózgu, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Kawa decaf dostępna w sklepie https://coffeelove.pl/ jest przeznaczona zarówno do ekspresów, jak i pod alternatywne metody parzenia. W segmencie speciality (https://coffeelove.pl/pl/c/Hard-Beans/128) nie brakuje wysokiej jakości produktów, które nie tylko będą doskonale smakować, ale także przyniosą sporo korzyści prozdrowotnych. Warto skusić się chociaż na jedno małe opakowanie i porównać smaki.
Należy pamiętać, że kawy speciality, również te bez kofeiny, są uprawiane w sposób ekologiczny, bez konserwantów czy pestycydów. Plantatorzy dbają o swoich pracowników, szanują ich prawa i płacą za wykonaną pracę. Ziarna z Brazylii, Kolumbii czy Meksyku z pewnością warto wypróbować zarówno w domu, jak i wprowadzić je do oferty swojej kawiarni. Szacuje się, że na przestrzeni kolejnych pięciu lat segment kaw bezkofeinowych ma znacznie wzrosnąć na popularności, głównie ze względu na większą świadomość konsumentów i chęć zadbania o zdrowie w większym stopniu niż dotychczas.