![[WIDEO, FOTO] Sławomir Mentzen w Czechowicach-Dziedzicach. To finisz jego kampanii](https://img.czecho.pl/ib/682ab5f3813178a1ad80d291a805b99f/12/2025/05/menzten_5957.jpeg)
Najnowsze
- 5 grudnia 2022
- wyświetleń: 741
Co warto wiedzieć o pogromcy wszelkich dolegliwości - miodzie manuka?
Materiał partnera:
Prawdę mówiąc, miód manuka powstał przez przypadek. Pierwsi Europejczycy, którzy przybyli do Nowej Zelandii, przywieźli ze sobą także pszczoły. Okazało się, że owadom bardzo zasmakował nektar z nowozelandzkich roślin o bardzo specyficznych szorstkich, ostro zakończonych, zawsze zielonych liściach i kwiatostanach, które nieco przypominają dobrze nam znane kwiaty wiśni. Były to krzewy manuki, z których zaczęto pozyskiwać drogocenny nektar.

Manuka jest miodem odmianowym, co oznacza, że powstaje tylko z jednego rodzaju rośliny, rosnącej głównie w Nowej Zelandii i południowej Australii. To płynne złoto o ciemnej barwie oraz intensywnym smaku i dość specyficznym aromacie spowodowanym obecnością charakterystycznego dla niego związku organicznego - methylglyoxalu (MGO). Właśnie wysoka zawartość tego składnika wyróżnia miód, a inne produkty pszczele nie mają tak dużej wartości. Methylglyoxal wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Zwalcza wirusy i bakterie, dlatego uznaje się go za naturalny antybiotyk, działający przeciwzapalnie. Jego regularne spożywanie wspiera odporność i działa bakteriobójczo. Pomaga w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na skórę oraz układ oddechowy.
Na rynku znajdziemy wiele preparatów zawierających miód manuka. Dostępne są między innymi balsamy, żele i opatrunki w formie maści.
A jak możemy wykorzystać miód manuka w kuchni?
Jedną z podstawowych zasad, dotyczącą także innych miodów, jest ich ostrożne podgrzewanie - do temperatury nie wyższej niż ta panująca w ulu, czyli 37 stopni Celsjusza. Nie należy też dodawać miodu do gorących napojów czy dań, gdyż może stracić swoje zdrowotne i odżywcze właściwości. Najlepiej jest używać go na zimno lub w daniach o temperaturze pokojowej. Miód ten bardzo dobrze wpasowuje się we wszelkie koktajle, lemoniady i smoothie. Warto rozpocząć dzień polaną nim owsianką lub pankejkami. Dodatek owoców czy orzechów dostarczy organizmowi niezbędnych składników i na długo zaspokoi głód. Przygotowując różnego rodzaju sałatki, warto polać je sosem winegret na bazie miodu. Dzięki goryczce oraz ostremu, często ziemistemu smakowi miód manuka mocno podbije wyrazistość dania.
Pamiętajmy jednak o przeciwwskazaniach do stosowania miodu. Szczególnie osoby chorujące na cukrzycę lub uczulone na produkty pszczele powinny zachować ostrożność. Nie podawajmy go również dzieciom poniżej pierwszego roku życia.