Gorące tematy
- 22 grudnia 2020
- wyświetleń: 5877
Przepisy na świąteczne dania od gospodyń z gminy Bestwina
Tradycyjne i nowoczesne, proste i wyszukane, mięsne i wegetariańskie - potraw związanych z Bożym Narodzeniem znajdziemy w różnych czasopismach bez liku, jednak te nasze są wyjątkowe. Cztery Koła Gospodyń Wiejskich - w Bestwinie, Bestwince, Janowicach i w Kaniowie - zaproponowały mieszkańcom swoje oryginalne i sprawdzone receptury.
Należy zaznaczyć, że potrawy pań z KGW były wielokrotnie nagradzane na różnorakich przeglądach kulinarnych i prezentowane na imprezach plenerowych.
Koło Gospodyń Wiejskich w Bestwinie
Linki w śmietanieSkładniki:
- 2 linki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ l. śmietany kremówki
- pieprz i sól do smaku.
Linki wyczyścić, włożyć do miski, zamarynować pokrojoną cebulą z czosnkiem i solą.
Zostawić w zimnym miejscu na dwa dni. Po tym okresie linki wytrzeć ręcznikiem papierowym z cebuli i czosnku, (nie myć!). W rondlu żaroodpornym rozpuścić masło, włożyć linki i dusić z obu stron. Kiedy już będą prawie uduszone, zalać je śmietaną kremówką i dusić je jeszcze chwilę na małym ogniu. Do smaku przyprawić pieprzem i solą. Najlepiej podawać z kwaśną sałatka ziemniaczaną.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ugotowane obrać, pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę kiszony ogórek i drobno pokrojoną cebulę. Ogórki i cebulę dodać według smaku. Przyprawić olejem, solą i pieprzem również według smaku.
Za tę potrawę w powiatowym konkursie "Kulinarne Dziedzictwo", koło z Bestwiny otrzymało I miejsce.
Koło Gospodyń Wiejskich w Bestwince
Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i seleremSkładniki:
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka kukurydzy
- Słoik selera w zalewie
- 3-4 jajka na twardo
- Sól, pieprz do smaku
- Ulubiona zielenina
1. Fasolę, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy i przekładamy do miski.
2. Jajka kroimy w kosteczkę i mieszamy z warzywami.
3. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
4. Posypujemy zieleniną według uznania.
Kruche ciasteczka z czekoladą i orzeszkiem
Ciasto:
- 250 g. mąki tortowej
- 140 g. masła 82%
- 60 g. cukru pudru
- 3 żółtka
- Gorzka czekolada
- Orzechy w karmelu
1. Z podanych powyżej składników wyrobić ciasto.
2. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka, smarujemy górę białkiem i robimy z resztek wykrawanego ciasta wałeczek, układamy na ciasteczko.
3. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 min.
4. Do przestudzonych ciasteczek wlewamy roztopioną na parze czekoladę gorzką i do środka wkładamy orzeszek w karmelu.
Koło Gospodyń Wiejskich w Janowicach
Karp duszony w śmietanie z prawdziwkamiNa patelni rozgrzewamy masło klarowane, na którym podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i prawdziwki pokrojone w ósemki. Sprawionego karpia kroimy w dzwonki, lekko solimy i równo rozkładamy skórą na dół na podsmażonych prawdziwkach. Całość zalewamy śmietaną 30% i lekko potrząsając patelnią doprowadzamy do wrzenia (ok. 5 min). Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i magą. Na koniec można zagęścić mąką z mlekiem.
Zupa rybna na maślance
Oczyszczone ze skrzeli głowy i kręgosłupy pozostałe po filetowaniu płatów karpia zalać zimną maślanką (2-3 litry), dodać warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę oraz ziele angielskie, liść laurowy i lekko posolić. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku i szczyptę pieprzu cytrynowego. Następnie wywar przecedzić przez sito i podkłócić śmietaną z mąką. Podawać z wcześniej ugotowaną kaszą pęczak lub fasolą.
Pierniczki świąteczne na choinkę
250 g. miodu, 75 g. masła i 120 g. cukru roztopić na ogniu i ostudzić, dodać ½ kg mąki pszennej, 1 całe jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę imbiru i cynamonu. Ciasto zagnieść i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremkami wykrawać pierniczki. Na górze każdego wykałaczką zrobić dziurkę. Upiec. Zimne dekorować lukrem według swojego uznania.
Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniowie
Zupa grzybowa
Składniki:
- 1 kg grzybów mrożonych
- 2 l. bulionu warzywnego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku
Rozmrożone grzyby podsmażyć na maśle, posolić i posypać pieprzem do smaku. Połączyć z gotującym się bulionem warzywnym i zabielić śmietaną z mąką
Karp kaniowski
Składniki:
- Karp
- Sól
- Czosnek
- Cebula (talarki)
- Panierka: mąka, jaja, bułka tarta
- Olej rzepakowy
Rybę sprawić, umyć i osuszyć. Kawałki posolić, natrzeć czosnkiem i przełożyć cebulą. Pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kawałki ryby panierować i smażyć na oleju na patelni lub we frytkownicy.
Makowiec z jabłkami
Składniki:
- 25 dag. masła
- 45 dag. cukru pudru
- 8 jaj (piana)
- 50 dag. startych jabłek
- 40 dag. mąki (sparzyć i zmielić dwa razy)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Zmielony mak połączyć z utartymi jabłkami i wymieszać ciastem. Następnie wsypać kaszę mannę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Nałożyć ciasto na natłuszczoną blachę o wymiarach 25x35 do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około jednej godziny.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu czecho.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.